De gezegende maand Ramadan is de negende maand van de islamitische jaarkalender. Deze maand staat bekend als de maand waarin muslims vasten.
Het woord 'Ramadan' is afgeleid van het Arabisch woord ‘ramdoen’ رمض. Ramdoen betekent verbranden. Indien moslims in deze maand op de juiste wijze vasten, zullen veel zonden worden ‘verbrand’ en met verbrand wordt vergeven bedoeld.

Tijdens deze gezegende maand vasten wereldwijd alle muslims. Ze eten en drinken niet vanaf de dageraad (dat is de schemering direct voorafgaand aan de zonsopgang) tot zonsondergang.

Het is de maand waarin de eerste verzen van de heilige Qur'aan aan de Profeet Muhammad (Allaah’s vrede en zegeningen zij met hem) werden geopenbaard. Tijdens deze gezegende maand is het gebruikelijk om de familie- en vriendschapsbanden extra te versterken. Het elkaar uitnodigen, bezoeken en gezamenlijk verbreken van het vasten hoort hierbij. muslims denken meer dan anders ook aan de armen en behoeftigen door ze te voeden en te kleden. Bovenal is de maand Ramadan een periode waarin wij, door te vasten, extra bewust worden gemaakt van de gunsten, die wij van Allaah (de Verhevene) hebben gekregen. We leren de waarde van het voedsel kennen en aan Hem dankbaarheid te tonen.

Islamitische jaarkalender

Omdat de islamitische kalender gebaseerd is op het maanstelsel, duurt een maand 29 of 30 dagen en zijn er 354 dagen in een jaar. Een islamitische jaarkalender is daarom 11 dagen korter dan het zonnejaar. Dit betekent dat de maand Ramadan stapsgewijs in alle seizoenen terechtkomt; herfst, winter, lente en zomer. Zo zien wij hoe rechtvaardig onze Schepper is, Alhamdulillaah (Alle lof aan Allaah de Verhevene)! Anders zouden muslims in een bepaald werelddeel constant in lange, hete zomerdagen moeten vasten, terwijl anderen moeten vasten in korte, koude winterdagen.

Doel van het vasten

‘Doel’ betekent datgene wat je wilt bereiken. Allaah (de Verhevene) wilt dat muslims moeten vasten zodat zij hiermee een doel kunnen bereiken. Wat is het doel? Allaah (de Verhevene) zegt in de heilige Quraan hierover het volgende:

"O jullie die geloven, het vasten is jullie verplicht gesteld net zoals het voor diegenen, die vóór jullie waren, verplicht was gesteld, zodat jullie (taqwaa verkrijgen) godvruchtig zullen worden." (Quraan 2:183)

Het doel is om 'taqwaa' te verkrijgen. ‘Taqwaa’ is een Arabisch woord en heeft meerdere betekenissen. Eén van de betekenissen is dat je godvruchtig wordt. Dat betekent dat je bewust bent dat Allaah (de Verhevene) jou altijd en overal ziet en hoort.

Tijdens het vasten krijg je van tijd tot tijd van die momenten waar je op de proef wordt gesteld. Momenten van honger en dorst. Sommige mensen denken er dan aan om stiekempjes in de kamer iets te gaan eten of te drinken. Ze denken dat niemand hen kan zien. Helaas vergeten zij dat Allaah (de Verhevene) hen WEL ziet. Door keer op keer tijdens deze momenten te beseffen dat Allaah (de Verhevene) hen wel ziet en hoort, wordt de bewustwording ‘dat Allaah (de Verhevene) hen elk moment van de dag ziet en hoort’ groter en groter. Dit gaat door tot het moment waar zij zich volledig bewust zijn geworden dat Allaah (de Verhevene) hen continu ziet en hoort. Als ze dit bereikt hebben dan gaan ze ook andere zaken, die Allaah (de Verhevene) hen heeft verboden, laten. Inshaa Allaah (als Allaah het wilt), zal dit besef dan ook aanhouden na de maand Ramadan.

Muslims die een sterke taqwaa hebben ontwikkeld, eten of drinken niet tijdens de momenten waarop ze op proef worden gesteld. Zij zijn zich ervan bewust dat Allaah (de Verhevene) hen altijd en overal ziet. Zij vasten voor Allaah (de Verhevene).

Sommige muslims denken dat het doel van het vasten is om de dag hongerig en dorstig door te brengen zodat zij kunnen voelen hoe arme mensen het hebben. Als dat zo zou zijn dan is de vraag; waarom is het vasten dan ook voor arme muslims verplicht gesteld? Moeten de armen dan vasten zodat zij gaan voelen hoe andere armen zich voelen? Het is dus niet correct te denken dat dit het hoofddoel van het vasten is.

Door te vasten ervaren muslims natuurlijk ook het gevoel van honger en dorst. Hierdoor krijgen zij meer medeleven met de armen en zullen zij meer geld uitgeven en aandacht besteden aan de armen, inshaa Allaah!

De zegenrijke maand

De maand Ramadan staat bekend als de 'zegenrijke' maand omdat de beloning van elke goede daad wordt vermenigvuldigd met 10 tot 700 maal of zelfs meer.

30 dagen

De eerste 10 dagen van de maand Ramadan staan bekend als de genade van Allah (de Verhevene), de tien dagen daarop staan voor de vergeving van Allaah (de Verhevene) en de laatste tien dagen van de Ramadan staan voor de redding van de Hel.

(bron: De gezegende maand Ramadaan! Schrijver: Hafiz Mohamed Reza Nanhekhan)

{phocadownload view=file|id=1}

Sky Bet by bettingy.com